Négy dolog, amire mindenképp figyelj, ha videóval érnéd el márkád célcsoportját

Az inbound – vagy más néven befelé irányuló – marketing a minőségi tartalom előállítására összpontosít, amellyel közelebb hozza az embereket az adott vállalathoz vagy márkához. Ennek egyik leghatásosabb eszköze a videó. A Public Relations Global Network (PRGN) partnerügynökségünk, a clevelandi Stevens Strategic Communications összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni, ha valaki célcsoportjának elérése, megszólítása célból videókat kíván használni.

 

Egy közelmúltbeli Hub Spot-cikk szerint a Facebookon publikált videók száma 75 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, és a megtekintések száma is rohamosan növekszik. Emellett az online videózás piacvezető platformján, a YouTube-on is évről évre mintegy 60 százalékkal nő a videók megtekintésére szánt idő. A videóban mint inbound marketingeszközben tehát rengeteg potenciál van, egy profin elkészített, izgalmas és releváns tartalommal értékes leadeket lehet szerezni. Egy ilyen videó elkészítéséhez azonban minden esetben több tényezőt is figyelembe kell venni. Íme a négy legfontosabb.

  1. A platform
  2. Koncepciótervezés
  3. A videó hossza
  4. Megjelenés és hang: a produkció értékei

 

De mit is jelentenek ezek?

Platform, ahol a videó meg fog jelenni

 

A legtöbb inbound marketing-tartalmat a közösségi médiára szánják, ebben a bejegyzésben is erre koncentrálunk elsősorban. Jelenleg a YouTube a legnépszerűbb video hosting oldal, de a Facebook, a Twitter, az Instagram és a Snapchat is egyre népszerűbbek globális szinten, Magyarországon pedig elsősorban a Facebook egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg. Habár ezek a platformok ingyenesen elérhetők, a nézők számának nagymértékű növekedéséhez hirdetéseket is be kell vetni, amelyekhez már költségek is társulnak. A Facebook korrigálta algoritmusait, hogy csökkentsék a vállalatok követőinek elérését, ezzel is ösztönözve a fizetett hirdetések számának növelését. Nem számít, hogy hol jelenik meg a videó, a kivitelezés és a tartalom tekintetében mindig a minőségi tartalomra és megvalósításra kell törekednünk.

Koncepciótervezés és végrehajtás

 

Egy innovatív ötlet remek videóvá alakítása tervezést igényel. Nem szabad abba a hibába esni, hogy az erre fordított időt nem kalkuláljuk bele a költségtervezésbe. Fontos, hogy számoljunk a forgatókönyvírásra, a storyboardra, a forgatásra, a speciális effektekre, a grafikai munkára, valamint a többszörös vágásra szánt idővel. Számos vállalat beleesik abba a hibába, hogy a szükségesnél kevesebb idővel és költséggel tervez, ami a határidőhöz közelítve kapkodáshoz és ebből kifolyólag minőségromláshoz vezethet.

A videó hossza

 

Nem minden videókészítési folyamat egyforma. Nem mindegy például, hogy 15 darab egyperces videót forgatunk vagy egy darab 15 perceset, mivel a költségek különbözni fognak. Célszerű minden olyan napot beleszámolni a forgatási időbe, amelyre szükség lehet a videó elkészítéséhez, hogy pontosan lehessen vezetni a költségeket. Ha hagyományos, élőszereplős videót készítünk, ne felejtsünk el számolni a személyzet költségeivel. Többek között szükségünk lesz rendezőre, operatőrre, gyártásvezetőre, hangmérnökre és egyéb segédekre. Ha hosszabb időt igényel a forgatás, ne feledkezzünk meg a szállás, az utazás, valamint az étkeztetés költségeiről sem. Az ügyfél helyszínre vagy díszletre vonatkozó speciális kérései még tovább növelhetik a büdzsét.

A végleges megjelenés és hang

 

A szinkronhang és a zene a videókészítés drága elemei közé tartozik. A zenei jogdíjak, illetve az eredeti zene legyártásának költségei több százezer, akár millió forintokra is rúghatnak. Bár vannak módok a jogdíjmentes zene eléréséhez, a költségcsökkentés következtében várhatóan nem azt kapjuk, amit kerestünk. Ugyanúgy a szinkron is jelentős anyagi ráfordítást igényel, a rossz minőségű hangzás a videó élvezhetőségére is kihat.

A színészi játék és a grafika olyan elemek, amelyek képesek sikerre vinni vagy tönkretenni egy videót. Bár a profi színészek költséges elemét teszik ki a videógyártásnak, tehetségüknek, tapasztalatuknak és rutinjuknak köszönhetően sok időt lehet spórolni, valamint a forgatás egyéb, időarányosan növekvő költségeiből is lehet faragni. Ha úgy döntünk, hogy színészek helyett inkább animációkkal dolgozunk, ugyanúgy számba kell venni a költségeket. Szintén mérlegelni kell a szakemberek és az amatőrök közötti különbséget, és meg kell határozni, hogy hova szeretnénk befektetni a pénzünk.

A videó az inbound marketing egyik legszükségesebb eleme

 

Győződjünk meg arról, hogy a gyártási költségek nem szállnak el túlságosan, legjobb, ha a meghatározott kereten belül tudunk maradni. Mindenekelőtt azonban azt tartsuk szem előtt, hogy a videó legfontosabb része a tartalom. Oktassuk és szórakoztassuk a közönséget! Ezt megtehetjük az irodában egy okostelefonnal, de több millió forintot is elkölthetünk rá. A lényeg, hogy ismerjük a kereteinket és ragaszkodjunk a költségtervekhez. A videónknak nem kell felemészteniük az összes pénzt ahhoz, hogy a márka képes legyen megszólítani a célcsoportjait.